Övertalighetsförhandlingen har strandat!

Publicerat: januari 28, 2011 i Avtal, Facklig information, Förhandlingar
Etiketter:, , , ,

Sedan december har förhandlingar om övertalighet pågått mellan SEKO och MTR.

MTR fortsätter att hävda övertalighet trots att de nyanställde 13 nya förare som började den 10 januari och planerar en ny förarkurs för 20 personer i april. Förutom detta har MTR fått en extrabeställning på 5-8 informationsvärdar i samband med Hagsätra-avstängningen.

Vi i SEKO har kommit med många förslag på olika lösningar, t.ex. bevilja tjänstledigt, erbjuda folk att ta ut semester på våren i utbyte mot fler semesterdagar, aktivt internrekrytera till förarkursen, schemalägga vidareutbildningar till denna period, pensionsavgångar osv. Vi har under förhandlingarna upplevt att MTR har förväntat sig att vi i facket ska lösa den uppkomna situationen, för MTR har inte kommit med några seriösa förslag själva. Nu när deras interninformation kommit ut, har våra föraningar bekräftats. De förslag MTR kommer med är i stort plankade från SEKO och samtidigt hotar MTR med uppsägningar.

MTR:s egna förslag har alla handlat om att vi ska försämra villkoren i kollektivavtalet för att rädda jobb. SEKO anser att detta är ett otroligt oseriöst sätt att förhandla på, där man ställer ultimatumet; Försämra avtalet eller så sparkar vi folk! MTR har fortfarande inte redovisat något underlag som visar på den påstådda övertaligheten men har trots detta (muntligen) frånträtt förhandlingarna.

SEKO anser att det inte finns någon övertalighet att tala om. Dessutom håller MTR med om att övertaligheten går över till sommaren för att sedan återuppstår under 2 veckor i september; vi talar alltså om en period på max 3 månader där det enligt MTR kommer finnas övertalighet. MTR har en otroligt kortsiktig syn på sin verksamhet och ser bara vinsten framför sig. Metoden MTR väljer för att öka sin vinst är att säga upp folk som man kallt räknar med att kunna återanställa när de behövs igen.

Vi hade hoppats på att undvika denna situation men nu går förhandlingen vidare till central nivå.

/Interimsstyrelsen för SEKO Tunnelbanan.

kommentarer
 1. tagforare skriver:

  SL och Hongkongföretaget MTR borde granskas av Janne Josefsson eller någon annan seriös jounalist. Nu har vi i Sverige en annan syn på kollektivavtal och människovärde än vad man har i diktaturen Kina. Påskrivna avtal gäller, fattar inte MTR det så är det bättre att de kastar in handduken innan 8 år passerat. Det har inget att komma med, de är bara simpla slavdrivare, de rsspekterar inte ens en sådan grundläggande sak som att personalen måste gå på toaletten…-vad har de egentligen för berättigande som företag i tunnelbanan? Inget alls tycker jag, de måste ändra inställning, de binder ris åt egen rygg liksom dem som springer deras ärenden. LAS gäller beträffande Hagsätraavstängningen. Seko ger exempel på mycket bra förslag, förtida pension, bevilja tjänstledigt, massor med förare vill hellre fira Midsommar i frihet eller sola och bada under sommarmånaderna, men näää det går inte….de är väl inte fina nog, inte med i ryggdunkarklubben….Förarna på tunnelbanan är verklighetens hjältar, de arbetar helger, sena kvällar osv….-tragiskt att ett företag inte visar att man uppskattar sådana medarbetare…

 2. pluringen skriver:

  ”Övertaligheten går över till sommaren.” Jaha. Det fattar man ju hur det blir.

  Först blir några uppsagda under våren. Sen vill de som jobbar kvar ha semester till midsommar. Det kommer att gå jättebra. Alla ksv och spx vet hur generöst MTR beviljar ledighet under storhelger, som till jul och nyår.

  Det är ett sånt trevligt företag som har tagit över tunnelbanan. MTR visar verkligen hur mycket man uppskattar och värderar sin personal.

 3. tutf Tub1 skriver:

  På vilket sätt och vilka försämrade villkor i kollektivavtalet skulle enligt MTR kunna rädda jobb ?

  Är det bara ful taktik från MTR där de genom att skylla på avstängningar och övertalighet tror sig se en möjlighet att försöka driva igenom sämre avtal för personalen ?

 4. klubb119 skriver:

  De som hade sparade semester mer än 20 dgr skulle man tvingas ta ut sparade semester under april-maj, att tvinga ta ut sommarsemester under april-maj, att folk skulle arbeta på andra områden utan utlåningstillägg m m.

 5. tutf skriver:

  Har noterat att vissa förare skickas på speciell läkarundersökning hos Feelgood i GAS i vissa fall…. Vad kommer att hända om man inte uppfyller kraven? Nackskott??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s