MTR har rivit upp avtalet om delade tjänster som de tecknade med ST och SACO-TJ.

SEKO har pressat MTR att riva upp avtalet, vi har kritiserat det i media och tagit upp det vid varje möte med MTR:s ledning, något som tydligen gett resultat! Vi ser positivt på att MTR backat i denna fråga och vi hoppas att de lärt sig att lyssna på oss.

Vi vill tacka alla våra medlemmar som bidragit med att sätta press på MTR genom att visa sitt missnöje med avtalet om de delade tjänsterna. SEKO kommer att fortsätta kämpa för förbättringar av vårt avtal och med våra medlemmars stöd kan vi åstadkomma förbättringar.

MTR har använt sig av fula förhandlingsknep och ställt facken mot varandra. Vi hoppas att ST och SACO-TJ framöver inte är lika lättköpta.

/Klubbstyrelsen.

 

Här är informationen från MTR

Uppsägning av kollektivavtal avseende delad tjänstgöring 2010-12-03 MTR Stockholm har kommit överens med ST och SACO-TJ om att säga upp den del av kollektivavtalet som handlar om delade tjänster. Anledningen är bland annat svårigheten att ha olika överenskommelser med olika parter.

Det har gått nästan sex månader sedan MTRS tecknade ett avtal med ST och SACO-TJ om delade tjänster, ett beslut som innebar att vi frångick principen om ett gemensamt kollektivavtal för samtliga avtalsbärande arbetstagarorganisationer inom MTRS.

Med facit i hand har vi kunnat konstatera att delade tjänster kan vara svåra att införa i tjänstepaket som är gemensamma för medarbetare tillhörande olika avtalsbärande fackföreningar. Vi har även kunnat konstatera att detta ämne har orsakat många fler möten mellan parterna än vad som hade varit fallet annars.

Vi är också fullt medvetna om att det finns ett antal förare som såg delade tjänster och den förtjänst som var förenad med dem som något positivt, och vi beklagar att vi nu inte längre kan erbjuda denna möjlighet till dem.

/MTR Stockholm, ST och SACO-TJ


kommentarer
 1. tunnelbaneförare skriver:

  Det är bra, ett steg i rätt riktning, ingen vettig människa vill gå två gånger till arbetet samma dag. Det är viktigt att inte tunnelbaneförarna är rädda för att ställa krav på MTR, rädsla leder bara till allmäna försämringar. Det normala är att människor har krav på arbetstider och raster. Det kan finnas många olika orsaker till att man har önskemål om speciella arbetstider, exempelvis att man har barn på dagis som ska hämtas och lämnas, att man har barn med speciella behov, det kan kräva mycket tid, det finns hur många giltiga skäl som helst till att MTR måste vara flexibla när det gäller arbetstiderna. Vi är alla olika, men endast enade och tillsammans har vi en chans mot MTR:s förarfientliga personalpolitik.
  Det är inte acceptabelt att förarna tvingas köra vidare utan avlösning, MTR:s måste se till att det finns reserver. Något brister i MTR:s planering eftersom förarna ofta bara får fortsätta köra utan rast. På något sätt måste facket påverka ”arbetsköparen” att se till att det finns reserver som kan hoppa in vid behov.

 2. klubb119 skriver:

  Vi håller med på allt du säger och vi kämpar för detta.

 3. tutf Tub1 skriver:

  Intressant att vi nu har tjänstepaket konstruerade utan en enda delad tjänst!
  Detta trots att kombijobben försvunnit som ju tillkom en gång i tiden för att man skulle kunna ta bort de delade tjänsterna. 🙂

 4. TUTF skriver:

  Stämmer detta?!

  ”I somras blev ett tunnelbanetåg på röda linjen mot Norsborg bombhotat. SvD har pratat med tågföraren Ted som själv fick kontrollera tåget – utan att trafikledningen berättade om bombhotet.
  –Det var väldigt underligt. Jag blev ombedd att stanna tåget i Fittja och ropa ut att det var problem med tåget och att alla passagerare måste kliva av, säger Ted.
  Trafikledningen sa åt Ted att gå längs med tåget och inspektera det. Alla passagerare stod kvar på plattformen och undrade vad som pågick, precis som Ted.
  –När jag hade kontrollerat tåget åkte jag vidare till Norsborg utan passagerare, då berättade trafikledningen att de fått in ett bombhot och frågade om jag sett någon barnvagn som bomben då skulle ha legat i.
  Ted är upprörd över att han inte fick information att det kunde ha funnits en bomb på tåget.
  –Även trafikledningen var förbannad. För de hade inte heller fått någon utbildning i hur de skulle agera. De bara hittade på allt eftersom och försökte att rädda liv.”

  FY FAAN för MTR om det är korrekt.. Vi är inga spelpjäser i deras spel som de kan beordra att ta vilka risker som helst bara för att hålla igång trafiken! Som tågförare (och människa) har jag rätt att veta om jag vill ta risken att köra mellan Fittja och Norsborg med ett tåg som är bombhotat. Jag tror inte Ted hade sagt ja till att köra tåget vidare från Fittja om man hade varit ärlig mot honom…! Vad säger facket om det här egentligen och blev det några konsekvenser av (trafik)ledningens agerande?? Det här är HELT oacceptabelt.. Och hur kommer det sig att facket inte informerat oss andra om denna händelse?! På önskemål av arbetsgivaren eller?? Angående att (trafik)ledningen ”också var förbannad”.. jaaaa – men som medmänniska skickar man inte in folk i tunnlar med tåg som ev kan explodera.. Det där är bara nonsen. Man behöver ingen utbildning för att ha empati och vett i skallen.. Antingen har man det eller så har man det inte..

  Otroligt besviken just nu.. detta övergår mina vildaste fantasier. Så här får det inte gå till..
  ”Vi sätter alltid säkerheten först” är något som SL/MTR alltid hävdar.. Säkerheten för vem?
  Resenärerna blev ju avkastade i alla fall men vem bryr sig om en stackars underbetald, utarbetad tågförare..? INGEN.

  En resenär som jag tillrättavisade sa till mig en gång: ”Håll käften och kör”. Ungefär så känns det som att MTR ser på oss. Dags att resa sig upp och visa att de inte kan köra med oss längre??! Behövs det en strejk för att MTR ska börja visa oss respekt?? Utan oss stannar Stockholm – kom ihåg det kollegor…! Vi är värda bättre än såhär.

 5. Markus skriver:

  Vem är du tunnelbaneförare att bedömma kollegor som idioter, för dom vill ha andra tider än dig, tider som kanske passar dom bättre? Personligen ser jag delade tjänster som riktigt dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s