SL minskar tunnelbanans kapacitet – kaos väntar i höst.

Publicerat: augusti 6, 2010 i information, Press
Etiketter:, , , ,

PRESSMEDDELANDE:

I höst kommer tunnelbanan att börja trafikeras med korta tåg på vardags och helgkvällar på gröna linjen, samt trafikeras med korta tåg på röda och gröna linjen på söndagar. Risken för förseningar, trängsel och konflikter ökar.

Våra politiker talar gärna om hur viktig kollektivtrafiken är för Stockholmarna och vår gemensamma miljö. För oss som arbetar i Stockholms tunnelbana är det uppenbart att våra politiker säger en sak och gör en annan.
Sedan 2 november är det den kinesiska staten, via bolaget MTR Stockholm, som ansvarar för driften av tunnelbanan. MTR har i sitt anbud utlovat stand-by tåg som ska användas vid stopp i trafiken. Dessa tåg ska vara av den nyare modellen C20, vilket innebär att fler avgångar på röda linjen kommer att trafikeras med gamla vagnar, som oftare går sönder eller drabbas av rökutveckling. Så sent som i tisdags 3/8 hade vi rökutveckling mellan

Östermalmstorg och Stadion.

Det är SL som har yttersta ansvaret för tunnelbanan och det är SL som beslutar över tidtabellen och användningen av vagnarna. Nu har SL bestämt att gröna linjen under hösten skall trafikeras med endast två vagnar efter kl 21 på vardagar och efter 19 på lördagar. Röda linjen skall i höst, precis som gröna linjen redan gör, trafikeras med endast två vagnar istället för tre på söndagar.

SEKO och Skyddsombuden har under en lång tid krävt trafikering med tre vagnar på söndagarna på gröna linjen då tågen alltid blir sena. Resenärerna får springa längs plattformen för att hinna med tåget, bara för att sedan få stå och trängas i fullpackade tåg. Dessutom innebär så kallade korta tåg en ökad arbetsbelastning och stress för våra förare och ökad konfliktrisk för all personal i tunnelbanan.

Vår arbetsgivare MTR Stockholm har inte gjort en riskanalys eller på något annat sätt samverkat med skyddsombuden i denna fråga.

På helgnätterna ökar risken för olyckor och våld när festsugna trafikanter får trängas i två vagnar istället för tre. Ett fullängdståg rymmer cirka 1242 passagerare. På söndagar, vardagsnätter och helgnätter anser SL och våra politiker att en minskad kapacitet med 414 platser är ett bra sätt att få fler stockholmare att åka kollektivt. Vi förare vet att det behövs tre vagnar även på kvällstid, eftersom det är otroligt mycket folk ute och åker.

Marginalerna i kollektivtrafiken har under de senaste åren krympt mer och mer, för att nu helt plockas bort. Vändtiderna har kortats ned till så lite som 4 minuter på vissa ändstationer vilket innebär att förarna inte hinner gå på toaletten och att återhämtningsförmågan vid förseningar blir sämre.

Resenärerna vet redan hur mycket småstopp, som dörrfel eller liknande, påverkar trafiken. Eftersom tåg inte har flera parallella körfält, utan bara har en räls att köra på, är köbildning vid stopp oundviklig och då vändtiden försvinner blir tågen sena när de ska åka ’åt andra hållet’. Lägg till det faktumet att själva körtiden mellan ändstationerna är så fintrimmad numera att den inte tål minsta störning och du har en ond cirkel, vilken tar timmar att reda ut. Givetvis är det rena kaoset för oss förare, men det drabbar med hård obönhörlighet alla resenärer som vill ta sig till och från jobbet; som bara vill hem.

På SL: s hemsida står det att en del av SL: s vision är att ”SL underlättar människors vardag och bidrar till en mer attraktiv stockholmsregion”. Med en stadigt växande stad där det byggs så det knakar i både norr- och söderort, samtidigt som man minskar kapaciteten, har vi svårt att se hur man ämnar uppfylla denna vision.

SEKO klubb 119 kräver att SL stoppar sina planer på att införa korta tåg på gröna och röda linjen och att SL ser till att fullängdståg börjar rulla på gröna linjen under söndagarna. Resenärerna har rätt till en väl fungerande trafik, som de betalat för via både skatt och dyra biljetter. Vi som arbetar i Tunnelbanan förtjänar en rimlig arbetsbelastning och tillräckligt med tid vid ändstationerna, så att både vi och trafiken hinner återhämta sig!

/Styrelsen för SEKO klubb 119

Kontaktpersoner:

Jannis Konstantis: 0766411294

Carolin Evander: 0766411034

https://klubb119.wordpress.com/

kommentarer
 1. Lennart Eriksson skriver:

  Söndag den 8/8 körde jag linje 13 mellan 12,38 till 17,18 och alla 3 vagnarna var proppfulla med trafikanter, spec. Skärholmen var det många som ville åka med in mot stan. Med 2 vagnar skulle en kraftig försening vara oundviklig. Det vore bra om SL fick upp ögonen och förstår att det blir problem med bara 2 vagnar.
  Instämmer helt i ovanstpående pressmeddelande.

 2. Trafikant skriver:

  Ja, det är verkligen idiotiskt med korta tåg på söndagar på röda linjen. Faktum är att eftersom det är 10-minuterstrafik på linje 14 på söndagar är belastningen HÖGRE på söndagar än på lördagar! Det största problemet kommer utan tvekan att vara linje 13 söderut, eftersom de tågen går 7 minuter efter föregående tåg. Om man däremot införde jämn 5-minuterstrafik mellan Ömt och Lih på söndagar kanske det skulle räcka med korta tåg på sommaren, men definitivt inte på vintern. Korta tåg på kvällar på Gröna linjen borde däremot inte innebära något större problem eftersom belastningen då ändå är lägre än på dagtid på söndagar.

  I den kommande tidtabellen kommer körtiderna att ökas på så gott som samtliga sträckor och tider, som mest kommer ökningen att vara 5 minuter. Dock kommer vändtiderna att minskas med motsvarande tid.

 3. tutf No:1 skriver:

  Korta tåg i helgen. Evenemang på stan. Proppfullt i tågen. Trafikanter lämnas.
  Pinsamt ! Någonstans sitter det väl en tjänsteman som har betalt för att planera och ha koll på om det behövs långa tåg. Denne har återigen inte skött sitt jobb. Bättre vore be några tågförare sköta sådan planering. Man spar in på en tjänsteman samtidigt som man får en planering som alltid har koll på läget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s