Dagkommenderad = Slavkommenderad!

Publicerat: juli 26, 2010 i Avtal, Facklig information, Förhandlingar

SEKO har förhandlat med MTR om de som har DK. SEKO menar att det inte är reglerat i kollektivavtalet när man som DK har rätt att få reda på hur ens tjänst ser ut. Av någon gammal praxis, som ingen vet var den kommer ifrån, får de som har DK reda på sin tjänst 3 dagar innan.

Ingenstans i kollektivavtalet står det att man ska få sin tjänst med bara 3 dagars varsel. Eftersom det inte står något i vårt lokala kollektivavtal anser SEKO att det är arbetstidslagen och det centrala branschavtalet som gäller, och då har man rätt att få reda på sina arbetstider 14 dagar i förväg.

MTR menar att det är verksamhetens art som gör att man inte kan planera mer långsiktigt samt att det visst är reglerat i kollektivavtalet eftersom de som har DK vet o de ska jobba IN eller UT och vilka fridagar de har. Eftersom vi inte är överens har vi skickat frågan vidare till förbundet där vår ombudsman Valle Karlsson kommer att förhandla med Almega.

Utsikterna för att vi ska få till en förändring är enligt oss goda, då det finna många andra exempel på arbetsmarknaden där de anställda går på DK men ändå vet sina arbetstider i god tid. På Roslagståg och Stockholmståg får man ett schema 5 veckor i förväg och dessutom ett ekonomiskt tillägg för att man står ut med att ha DK! Vi återkommer när vi vet mer om hur det går i förhandlingarna.

Annonser
kommentarer
 1. Grädvärg skriver:

  Mig veterligen har Saltis tvåveckors framförhållning de med. SÅ det där med verksamhetens art är bara snicksnack.

 2. klubb119 skriver:

  Vi håller med!

 3. tutf No:1 skriver:

  Har för mig att det på pendeln finns något som kallas ”vrålskubb”. De som går på denna får veta någon dag innan hur de skall jobba. För detta utbetalas en extra ersättning.
  Övriga som går på ”skubb” (Dk) får som ni skriver, veta sina tider flera veckor framåt.
  Jämför man detta med våra regler med bara tre dagars varsel för Dk personalen så går ju alla med Dk på ”vråldagis” vilket naturligtvis borde ge extra ersättning.

  Kräv att alla som har Dk skall veta minst 14 dagar i förväg hur de skall jobba.
  För den akuta tillsättningen kan det finnas en frivillig mindre ”vrål” Dk-grupp. De som går på denna skall naturligtvis ersättas rejält .

 4. klubb119 skriver:

  Det är precis vad vi säger också men först måste vi reglera när dk personalen ska få veta hur länge innan de ska jobba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s