Lokala avtalet klart

Publicerat: juni 8, 2010 i Avtal, Facklig information, Förhandlingar, löner
Etiketter:, , ,

MTR VILL BARA FÖRSÄMRA – SEKO VÄGRAR!

Förhandlingarna om våra löner och lokala kollektivavtal avslutades idag, tisdagen den 8 juni, för stations och trafikpersonalen. Förhandlingar för lokalvården fortsätter.

Efter att ha träffat MTR vid 3 tillfällen så kunde vi idag konstatera att vi inte kommer längre i förhandlingarna. Skälet till detta är de yrkanden som MTR har, där 90% endast berört förarna, och som bara betyder försämringar av våra arbetstider och arbetsmiljö. MTR ville införa delade tjänster på ”frivillig basis”.

Delade tjänster kan innebära att man börjar kl 7 och slutar kl 20. Dessutom innebär delade tjänster att uppemot 50 heltidstjänster skulle försvinna av ”effektiviseringen”. Klubb 119 höll två snabbinkallade medlemsmöten där våra medlemmar höll med klubbstyrelsen och enhälligt sade nej till delade tjänster. Ett införande av delade jobb för förarna skulle öppna upp för liknande försämringar för övrig personal. Att MTR endast fokuserar på förarna har varit ett sätt för dem att försöka spela ut oss mot varandra, men både klubb 119 och klubb 120 har stått enade mot MTR.

Att försämra vårt kollektivavtal är aldrig aktuellt och detta har vi gjort klart för MTR. Eftersom vi så tydligt sa nej till MTR:s yrkanden om försämringar så dog förhandlingen. MTR:s förhandlingschef, Pierre Sandberg, sa:

”Om MTR inte kan effektivisera verksamheten så finns det inget intresse för MTR att göra förbättringar eller höja lönerna.”

MTR menar att om vi i SEKO inte är villiga att röra på oss (läs försämra) så tänker inte MTR röra på sig. Detta är MTR:s inställning och då går det inte att fortsätta förhandlingen. MTR har visat sin rätta sida efter att ha lovat ”guld och gröna skogar” inför övertagandet. Det är tydligt att MTR inte är intresserade av att förbättra för sin personal, bara att effektivisera, dvs. försämra, för att göra mer vinst.

Resultatet av det lokala varvet blev således ingenting! 0.9% kommer att läggas ut på lönestegen och den nya lönen och samtliga tillägg höjs från 1 juni.

Vissa av våra yrkanden var MTR villiga att gå med på, som frågan om årlig placering för TL/YTL samt placeringssår. Detta är något som inte skulle kosta MTR något att införa, men som MTR säger nej till av princip, eftersom vi inte gick med på att införa delade tjänster för förarna.

MTR FÖRHANDLAR FORTFARANDE MED ST OCH SACO-TJ.

Eftersom vi är tre fackförbund som har kollektivavtalet på tunnelbanan så förhandlar även MTR med ST och SACO-TJ. Vi i SEKO hoppas att de andra fackföreningarna inte är arbetsgivarvänliga och t.ex. går med på delade tjänster.

FÖRHANDLINGSDELEGATIONEN FÖR SEKO TUNNELBANAN:

Jannis Konstantis/Carolin Evander/Moncef Jerbi Klubb 119
Gunnar Öhman/Mikael Lind/ Nitesh Nahar Klubb 120

kommentarer
 1. J skriver:

  Tack och lov.. Jättebra att det inte blev delade jobb/förlängd arbetstid! 0,9 är surt… men efter det dåliga centrala utfallet inte mycket att göra.. Skönt att det finns lite mer glöd lokalt då 🙂

  Med det bakom oss.. Nu är det dags att kämpa för arbetsmiljön generellt.. I synnerhet för våra kamrater i spärren!

 2. klubb119 skriver:

  Håller med! Kampen fortsätter och måste intensifieras…för alla! Snart kommer vi ju bli en klubb. 🙂

 3. tutf No:1 skriver:

  MTR kommer hit och tycker att vi skall försämra våra arbetstider för ingenting.
  Det blir svårt att skapa ”en tunnelbana i världsklass” med den attityden gentemot personalen!

  Det har sjudit ett tag nu bland personalen då vi mer och mer märker hur dåligt allt fungerar. Ingen information om något överhuvudtaget.

  Chefer som inte orkar prata med personalen om vad som händer eller en ids presentera sig när de kommer till nytt område/bana.
  När de till slut öppnar munnen är det förändringar som leder till försämringar de vill ha.

  Är det verkligen MTR som ligger bakom detta med effektivisering och delade tjänster eller är det några av de gamla stolbytarcheferna som vill visa sig på styva linan som kommer med tokideerna och försöker genomdriva detta?
  Kanske får de till skillnad mot oss en rejäl bonus om det blir klirr i kassan för MTR?

  De har som sagt redan lyckats reta personalen så det sjuder men nu märker man att det snart övergår till att koka.:-(

 4. Mikael, 904511 skriver:

  Jag förstår inte riktigt det positiva (från MTR sida) med delade tjänster? Vad är fördelarna…

  Jag ser inga..

  Och det skulle vara frivilligt…..Men hur många frivilliga skulle vilja ha delad tjänst. Vad är haken?

 5. tutf skriver:

  Alltså… Fattar inte MTR att alla är skitförbannade på dem just nu.. Uttalandet från herr Sandberg gör ju inte saken bättre heller…!

 6. klubb119 skriver:

  Vi kommer att ge ut ett special nummer av raka spåret med mycket info om vart MTR är på väg. Som det ser ut nu kommer det bli värre och värre men om vi i facket håller ihop och är starka så har vi inget att förlora och det är vi som kommer gå vinnande ut ur detta till slut.

 7. FoG skriver:

  Bra jobbat delade tjänster är mycket dåligt och skall inte tillbaka tycker jag vad kommer här näst in ena veckan ut andra ?
  Vi får väl se hur det här går vidare…
  Jobbigt låter alltid som det är arbetsgivaren (MTR) som kommer med skamlig bud och arbetarna skall stå med mössan i handen och ta i mot.

  Som sagt bra till nejet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s