Centrala Avtalet påskrivet!

Publicerat: maj 3, 2010 i Avtal, Facklig information, Förhandlingar, löner

Söndag natt (2/5) avslutades de centrala avtalsförhandlingarna och ett nytt avtal har skrivits under. Förhandlingarna har pågått sen 2 mars och vi som suttit i förhandlingsdelegationen har slitit hårt för att inte våra arbetsgivare skulle få igenom alla sina krav som hade inneburit stora försämringar för oss ( 0% i löneökningar, individuella löner, försämring av arbetstiden m.m.).

Avtalet i korthet:

 • Avtalsperiodens längd är två år och löper ut den sista mars 2012.
 • Avtal som starkt begränsar anlitande av bemanningsföretag .
 • Ökad anställningstrygghet för personer som på grund av sjukdom inte längre kan ha säkerhetstjänst.
 • Lägsta lönen i avtalet höjs med 3,5 procent från 1 juni 2010.
 • Extraersättningen för föräldralediga betalas ut i fler perioder (5 mån istället för 4.).
 • Centrala riktlinjer för tydligare och fler lokala arbetsmiljöavtal
 • Lönehöjningar sker 1 juni 2010 samt 1 juni 2011, och ska omfatta en pott om minst 0,9 procent 2010 och 2,6 procent 2011.

Hur blev det såhär?

Största skälet till att förhandlingarna drog ut på tiden var att arbetsgivarna hade krav på att försämra våra arbetstider. Mycket tid och energi har lagts ned på att stoppa deras krav.Vi i förhandlingsdelegationen är inte nöjda med löneutfallet, men de avtal som slutits på övriga arbetsmarknaden har satt en norm som vi inte kommit undan.

Vi kan bara konstatera att vi har fått samma löneökningar som övriga arbetsmarknaden.

Vi har Under förhandlingarna fått bud på mindre höjningar av lönenivån om vi varit beredda att gå med på försämringar av våra arbetstidsregler. Förhandlingsdelegationen har varit helt överens om vår arbetstid är värd mycket mer än så. SEKO har i 6 års tid kämpat för en lösning på problemet som uppstår då man förlorar sin säkerhetsbehörighet pga. medicinska skäl och inte kan omplaceras.

Vi har nu lyckats förhandla fram en ersättning med 2 extra uppsägningsmånader och det är en viktig seger. Att vi fått frågan om användning av bemanningsföretag reglerad i avtal är också en seger för SEKO, speciellt efter vad som skedde på Euromaint i Malmö där all personal blev varslade om uppsägning för att ersättas med bemanningsföretag.

Nu påbörjar vi de lokala förhandlingarna här på MTR med resultatet av det centrala avtalet som utgångspunkt.

Carolin Evander

Representant i SEKO:s förhandlingsdelegation.

Ordförande i Sektion 122 och ordinarie ledamot i Klubb 119.

Frågor?  carolin.klubb119@gmail.com


Annonser
kommentarer
 1. klubb119 skriver:

  Ett två-årsavtal som förmodligen innebär reallönesänkningar för alla. Vi kommer nu att diskutera nu våra lokala avtalskrav och vi får hoppas, mer ert stöd, få mer än vad det centrala avtalet ger.
  Det finns vissa positiva saker som t ex om de som förlorar säkerhetstjänst men resultat av den s k LO samordningen visar att det var bara ett skämt. Det behövs att vi och facket bli mer radikala, att vi slutar dalta för arbetsgivarens krav och använda våra vapen (blockader, övertidsblockad, anställningstopp och strejker)! Det är dags att facket blir vad vad tanken att det ska vara, en kamporganisation.

  Mvh
  Jannis Konstantis
  Ordförande SEKO Klubb 119

 2. Lennart Eriksson skriver:

  Arbetsgivarna flyttar hela tiden fram sina positioner på arbetsmarknaden, – vi arbetare går inte längre till arbetet med glada steg…Vi lever en stor del av våra liv på arbetsplatsen eller till och från den. Vi behöver känna uppskattning i form av en anständig lön och rimliga arbetsvillkor, med rimliga arbetsvillkor menar jag ex. bl.a. möjlighet att gå på toaletten vid behov på ändstationer, många förare tvekar nog att ta en försening och håller sig istället. Toaletter städas inte och är i dåligt skick, ex den i Norsborg.
  Få eller inga lämnar kommentarer här, man kan undra varför, – rädsla?
  Tänk om topparna i samhället fick nöja sig med 0,9% i löneökning ett år? 9/10 av 1%….Det låter snålt….Med ett så dåligt avtal krävs rejäla förbättringar på andra områden för att medarbetarna ska känna sig värdefulla….Med tanke på den i många avseenden dåliga arbetsmiljön (luften) och hot och våld förarna får utstå skulle rejäla förbättringar av tjänsterna vara på sin plats.

 3. Jonas Grönvik skriver:

  Bara man inte kohandlar i de lokala förhandlingarna för att få någon procentenhet högre lön och istället går med på försämringar av arbetstiden… Det är ju MTRs lokala avtalskrav.

  Så med det centrala utfallet på 0,9% kan MTR gott spela ”generösa” och skjuta till med en procentenhet… Det blir ändå en förlust jämfört med andra branschavtalen i avtalsrörelsen. Gå för guds skull inte på den blåsningen! rör INTE arbetstiden…

  Strejk? Blockad? Strid!
  Tack gärna!

 4. klubb119 skriver:

  Nej Jonas. Vi kommer inte göra det.

 5. tutf skriver:

  ”-Löneökningsutrymmet för de kommande två åren uppgår till 3,5 %. På förhandlingsbordet ligger även MTR Stockholms vilja att effektivisera vårt sätt att arbeta, med avsikten att frigöra medel som kan användas för goda syften, som att rusta upp våra personalutrymmen, investera i vår gemensamma arbetsmiljö och helst också höja våra löner ytterligare.”

  Ovanstående uttdrag kan läsas i sin helhet på Tubnet skrivet av före detta kollegan numera tydligen förhandlingschef för MTR.

  Man kan undra vad karln menar?
  Om vi blir effektivare kanske de rustar personalutrymmena och kanske gör något åt arbetsmiljön samt eventuellt även höjer våra löner?

  Antar att det gäller kontorspersonal för inte kan han mena tågförarna? Alla förare är redan idag100% effektiva när de kör tåg annars skulle inte några vagnkilometer bli producerade överhuvudtaget!

 6. klubb119 skriver:

  Vi får väl se vad han menar, när vi träffas…
  Det kan inte väl menat, att göra något åt arbetsmiljön och personalutrymmerna när det är deras skyldighet, enligt Arbetsmiljölagen, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s