Uttalande från SEKO Klubb 119 om de centrala avtalsförhandlingar

Publicerat: april 19, 2010 i Avtal, Facklig information, Förhandlingar, information, löner
Etiketter:, , ,

Vi anser att flera av de avtal som slutits med metall, skogs-, och livsmedel riskerar att bli för låga, och över för lång tid. Vi ser därför med oro på de avtal som slutits. Det berör inte enbart löneutvecklingen utan även reglerna om undantag från förtursrätten. Vi hoppas därför att våra krav som framfördes av våra respektive representanter och beslutades innan förhandlingarna började, också blir vägledande för de centrala förhandlingarna. Av stor vikt är också att vi inte sluter en för lång avtalsperiod, det vill säga mer än ett år. Det är speciellt viktigt att avtalsperioden inte sträcker sig över ett år i och med den osäkra ekonomiska utvecklingen framöver. Arbetsgivarna får inte ta initiativet en gång till.

Vi har flera fackliga organisationer som gått ut i strejk som pappers-, och elektrikerförbundet och ger dem vårt stöd i deras berättigade krav.

Klubb SEKO Klubb 119 ger förhandlingsdelegationen för Seko sitt förtroende och stödjer dem med Sekos krav som följer.

– 2,6% eller 620 kr.

– ett centralt arbetsmiljöavtal.

– fler och bättre arbetstidsregleringar.

– förhindra att företag säger upp anställda och ersätter dem med bemanningsföretag.

– avtalsperiod på ett år.

Med vänlig hälsning

Styrelsen,

SEKO klubb 119

SEKO Klubb 119 organiserar förare, trafikledare och personalledare inom Stockholms tunnelbanan.

kommentarer
 1. KarlBertil Jonsson skriver:

  Hej!
  Funderar på om någon i Styrelsen har ERFARENHETER från den tid då man vid FÖRHANDLINGAR på BLASIEHOLMEN (början av 70talet) började alla förhandlingar med att ”vara överens om” att INFLATIONEN ”alltid” kunde beräknas (Sossarna effekterade genom Regering och MAKT) till 10 %!

  Därefter började förhandlingarna! De slutatade OFTA på 12-14 %, vilket gav (trodde vi) en REALLÖNEÖKNING ¨på PROCENTEN över 10 %. Hänger Styrelsen med?

  Sedan kunde SOSSEREGERINGEN ha saken i egna händer. Har Styrelsen och dess Medlemmar hört talas om DEVALVERING?

  Ställ annars frågor nu inför valet, HUR MÅNGA GÅNGER INFLATIONEN blev 10 %? Och framför allt Hur Många Gånger har SOSSARNA DEVALVERAT KRONAN?

  Med hur mycket OCH av vilken anledning?

  Inflationen har de senaste AVTALEN varit MINDRE än vad INDUSTRIAVTALET gett i utdelning.

  Således har Ni OCH övriga inom LOområdet fått en REALLÖNEÖKNING! Fråga oss som varit med i ARBETSLIVET över 50 år hur MÅNGA avtal som givit oss REALLÖNEÖKNINGAR?

  Kunskap är MAKT och ger mer än okunniga ”kravmaskiner”.

  Så är det OCH borde dagens SEKOmedlemmar ha i botten då de i tid och otid ger hals i olika frågor, men sällan använder de LAGAR och AVTAL som finns.

  ”karlBertil Jonsson” tidigare förhandlare med erfarenhet OCH historiekunskaper. Vi ahde en Finansminister som kan berätta så även ”förtroendevalda” inom SEKO förstår. Feldt heter han.

 2. klubb119 skriver:

  Mycket snack…lite verkstad.
  Sanningen är att om vi får samma som Metall har kommit överens med arbetsköparna, då är det en löneminskning för våra medlemmar. Sedan att överenskommelsen om bemmaningsfrågan är mycket sämre än lagen säger allt om de som vågar inte kämpa för att arbetarklassen ska få det bättre.

 3. Anders skriver:

  Vad händer om facket skriver på ett sämre avtal centralt än vad vi vill? Det har ju skett dom senaste gångerna att man mot medlemmarnas vilja skrivit på dåliga avtal. Facket kommer ännu engång tappa medlemmar. Och klubben bara godtar att man skrivit på. Om man skriver på mot medlemmarnas vilja tycker jag att klubben skall överväga att ansluta sig till någon annan fackförening.

 4. klubb119 skriver:

  Vi försöker då att kämpa för ett bättre lokal avtal, som vi har gjort många gånger. Att ansluta sig till ett annat förbund är inte aktuellt då ST och SACO sluter ännu värre avtal.

 5. Beklämmande att höra. Dessutom att ett avtal tecknat skulle ge ”löneminskning” för klubbens medlemmar?

  Nattmössan måste bort bland klubbens ”förtroendevalda”. Vi lever i ett land som klarat sig bra i jämförelse med de länder som gått fram som klubb 119.
  Kommunister och Syndikalister har aldrig haft någon framgång i landet med den ”Svenska Modellen”. Inte ens era tidigare KlubbOrdföranden lyckades, så stora i truetn som de var.
  Vad gäller ”vad händer om FACKET centralt skriver på ett avtal än vad VI vill”?
  Det är faktiskt så att i Sverige har FÖRBUNDET rätten att köra över sina medlemmar. Det är FÖRBUNDET som tecknar KOLLEKTIVAVTAL och ingen annan.
  FÖRBUNDSSTYRELSEN är i det fallet de som tecknar avtal.
  Så och för klubb 119 och dess medlemmar. Lokalt fördelar man KOLLEKTIVAVTALETS resultat och då börjar HUGGSEXAN framför allt bland klubbens ”gamar”.

 6. klubb119 skriver:

  Kanske det var så på din tid men i vår klubb är vi solidariska och inte gamar! Alla är inte som dig…
  När du skriver i vår blog måste du har respekt för våra förtroendevalda. Du kan tycka vad du vill men att du skriver nedlåtande om vår hedersordförande, kommer vi inte acceptera igen. Därutöver har vi kommunister i vårt fack som är aktiva och vi är stolta över det. Om du är sjuklig antikommunist, är ditt problem.

 7. klubb119 skriver:

  Vår klubb har nästan alltid lyckats få mer än det centrala avtal antingen med ”bara” förhandlingar eller andra metoder. Vi fortsätter så.

 8. tutf skriver:

  Har ni någon koll på om det kommer komma några block8 utbildningar framöver?

 9. klubb119 skriver:

  Ja, några utbildningar kommer men samtidigt sitter vi i förhandlingar med MTR om detta. De vill förändra några saker och vi är inte alls säkra att detta är bra för förarna. Vi får väl se.

 10. tutf skriver:

  Ok, vad är det för förändringar dom vill göra? Vet ni ungefär när MTR tänkt köra igång block8?

 11. klubb119 skriver:

  Kortfattad våra krav är att det finns rutiner för att alla som har block 8 ska behålla sin kompetens. Sedan vill vi diskutera block 8 i en större sammanhang i samband med kompetensutveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s